V súvislosti s útokom na policajné hliadky obvinili sedemnásť osôb

23.05.2009 Kežmarok

Poprad 23. mája (TASR) - Popradský policajný vyšetrovateľ obvinil zo zločinu útoku na verejného činiteľa, prečinov výtržníctva a poškodzovania cudzej veci sedemnásť obyvateľov rómskej osady v Huncovciach v okrese Kežmarok.
Obvinení muži aj ženy vo veku od 15 do 51 rokov večer 21. mája kameňmi a palicami napadli tri policajné hliadky, ktoré predvádzali páchateľa na policajné oddelenie.
Ako dnes informoval Daniel Džobaník z Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Prešove, dvoch obvinených po vykonaní procesných úkonov prepustili a ďalej ich budú stíhať na slobode. Ostatných policajný vyšetrovateľ zadržal a boli umiestnení v celách policajného zaistenia. Dodal, že v ďalšom konaní bude spracovaný podnet na ich vzatie do väzby.
Tri policajné hliadky prišli 21. mája večer do rómskej osady, kde druh s nožom napadol družku. Policajti muža spacifikovali, ale pri jeho predvádzaní asi 200 miestnych obyvateľov zaútočilo na členov hliadok kameňmi a palicami.
\"Policajti ich niekoľkokrát vyzvali, aby upustili od svojho konania, lebo budú proti ním použité donucovacie prostriedky a to služobná zbraň. Aj napriek tomu pokračovali v napádaní kameňmi a palicami, čím ohrozovali život a zdravie policajtov. Po poslednej výzve bolo použitých šesť varovných výstrelov do vzduchu. Na pár sekúnd sa dav rozutekal, avšak opäť sa zhromaždil a útočil, \" konštatoval Džobaník. Dodal, že policajtom sa podarilo predvádzaného muža naložiť do auta a z miesta bezpečne odísť. Dvoch z nich však ľahšie zranili kamene. Ošetrili ich v nemocnici. Ďalšie osoby zranené neboli.
O deň neskôr 22. mája policajti vykonali v osade preventívno-bezpečnostnú akciu, s cieľom stotožniť a predviesť osoby podozrivé z útoku na policajné hliadky. Na Obvodné oddelenie PZ v Kežmarku predviedli 22 ľudí.
 

Vyberte región